6 tips για να γίνεις η τέλεια μανούλα!


Μπορεί να μην υπάρχουν συνταγές επιτυχίας, όμως αν ακολουθήσετε με συνέπεια κάποιες από τις παρακάτω αρχές στην ανατροφή, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το παιδί σας θα νιώθει ότι έχει την τέλεια μανούλα!

  • Να έχεις πάντα σε πρώτη προτεραιότητα τις σκέψεις, τις ανάγκες και τους προβληματισμούς του παιδιού και να αφήσεις στην άκρη τις δικές σου. Πρέπει να αποδεχθείς με χαρά ότι-με μια δόση υπερβολής-μόνο το παιδί υπάρχει πλέον στη ζωή σου.
  • Να μοιράζεσαι απλόχερα την αγάπη σου μαζί του με αγκαλίτσες, φιλάκια και γλυκά λογάκια. Χωρίς αμφιβολία είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος να «χτίσετε» μια δυνατή σχέση με το μικρό σας.
  • Να επιδιώκεις να αφιερώνεις μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο στο παιδί σου. Παίξτε, τραγουδήστε, ζωγραφίστε, πηγαίνετε βόλτα και γενικά κάντε πράγματα που αρέσουν και στους δυο σας.
  • Μη διστάζεις να παραδέχεσαι τα λάθη σου, ιδιαίτερα όταν το παιδί έχει καταλάβει ότι κάτι δεν πήγε καλά. Είναι ανώφελο να προασπίζεσαι με τη στάση σου την εικόνα του αλάνθαστου γονέα, γιατί είναι ψευδεπίγραφη και άκρως εγωιστική.
  • Να αποφεύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο να καταφεύγεις στην εύκολη λύση της τιμωρίας κάθε φορά που το μικρό σου κάνει κάποιο λάθος. Μπορεί να είναι πιο ψυχοφθόρο, όμως ταυτόχρονα και παιδαγωγικά ορθό να εξηγείς στο παιδί γιατί είναι λάθος μια συμπεριφορά του και τι μπορεί να κάνει στο μέλλον για να μην την επαναλάβει.
  • Όσο και να νιώθεις την ανάγκη, μη γίνεσαι υπερπροστατευτική γιατί έτσι ούτε μαθαίνει το παιδί από τα λάθη του και μπορεί να νιώσει ότι το «πνίγεις» από το τόσο ενδιαφέρον σου.